Egy makramé nyaklánc titkos élete

A makramé nyakláncok azon túl, hogy rendkívül mutatósak, méretre igazíthatók, a felhasznált anyagoknak és a különleges csomózási technikának köszönhetően teljes mértékben egyediek is. Nincs 2 tökéletesen egyforma darab. De a tervezést és az elkészült nyaklánc viselését sok-sok apró lépés választja el egymástól.

Féldrágakő kiválasztása:

Tulajdonképpen ez a folyamat a legnehezebb. 😀 Soha, de soha ne ültessetek le egy kézművest egy alapanyagokat árusító webáruház oldala elé, az pedig meg se forduljon a fejetekben, hogy egy fizikai boltba/piacra elviszitek, ahol ezernyi csodás dolgot lehet kapni! De tényleg!

Képes vagyok hosszú órákat eltölteni azzal, hogy végignézem az elérhető ásványokat, és elmerülök a rengeteg szín, minta és forma között. Aztán végül leadom a megrendelést. Azt inkább el sem mondom, hogy egy-egy ilyen rendelés során hányféle féldrágakövet tartalmaz a kosár…

Miután megérkeztek, bekerülnek egy kis – illetve igazából annyira nem is kicsi – “varázsdobozba”, ahol korábban beszerzett társaik már várják őket. 

Van, amelyikük akár hónapokat, sőt éveket is ott csücsül a dobozban, míg végre rá kerül a sor, és annak reményében, hogy egy szép nyakék dísze lehet, kiszabadul.

Tervezés

Az ásványkő már megvan. De hogy nézzen ki a végeredmény?! Nem vagyok éppen egy rajztehetség (sőt), de muszáj valahogy lerajzolnom, ami a fejemben már összeállt. Elő tehát a tervfüzettel, és jöhet a skicc. 

Szükséges eszközök előkészítése

Nyaklánc, féldrágakővel. Oké. Tehát: kelleni fog maga a féldrágakő, a viaszolt poliészter fonal a kőhöz passzoló színben, egy olló, egy makramé tábla, tű, öngyújtó és néhány gombostű. Meg is vagyunk. Persze a gyakorlatban ez nem teljesen így néz ki. Valami mindig kimarad, és mikor szükség lenne rá, sosincs kéznél… 

Csomózás

Elsőként mindig a kő kerül befoglalásra. A mérettől függően kb. 3-4 m fonal, 70-100 csomó és nagyjából fél óra munka. Készen is vagyunk. A kővel. Most jöhet a nyaklánc többi része.

A tervet követve – legalábbis nagyjából – kb. 35-40 m fonalra és 3-400 csomóra van szükség. Cirka 4 óra múlva már az elkészült nyakláncot tarthatom a kezemben. 

Fotózás

Azt mondják a hozzáértők, hogy egy termék fotózásánál a legszebb, legélethűbb képet természetes fénynél lehet elkészíteni. Aha… Természetes fény… Télen, este 9-kor… 😀

Szerencsére van megoldás erre is. Sikerült beszereznem egy szuper kis mini fotóstúdiót, ami beépített LED világítással rendelkezik. Így bármikor le tudom fényképezni a kész nyakláncot, nem kell napokat arra várnom, hogy végre hétvége legyen, és kisüssön a napocska. 

Átlagosan 15-20 képet készítek, hogy minden oldalról jól látható legyen. Egy kis utómunka után kiválasztok belőlük 4-5 fotót, amik később a webáruházba is felkerülnek. 

Termékleírás

“Egy kép többet mond ezer szónál”. De azért van olyan információ, amit egy kép nem tud tökéletesen visszaadni. Pl. a pontos méret, a felhasznált anyagok típusa, vagy éppen a féldrágakő tulajdonságai.

A tökéletes termékleírás azonban nem csak a paraméterek bemutatását jelenti. Arról is fontos tájékoztatást adni, hogy az adott ékszer – jelen esetben nyaklánc – milyen alkalomhoz, milyen ruhadarabhoz illik a leginkább. Pl. egy fekete garbóhoz nem szerencsés fekete nyakláncot választani. Problémás, ha a múzsa elfelejt megcsókolni írás közben, de azért kis huzavona után mindig kerül a képek mellé valamiféle termékleírás is. 😉

A nyaklánc feltöltése a webshopba

Ha mindez megvan, fel is tölthető a termék a webáruházba. Név beírása, fotók feltöltése, leírás beillesztése, ár kiszámítása, készlet-információk megadása és már kész is.

Megrendelés

A webshopon keresztül leadott rendeléseket követően a vásárló automatikus válaszüzenetben értesül a fizetési feltételekről és a leadott rendelés adatairól. Ilyenkor célszerű még egyszer ellenőrizni a szállítási címet, nehogy valami elírás miatt elkallódjon a postán a csomag. 

A szállítás a fizetendő összeg beérkezését követően történik, jellemzően 1-2 munkanapon belül már el is indulhat a nyaklánc új tulajdonosa felé. 🙂

És itt jön a neheze… A várakozás. Az a bizonyos pár nap. A végtelennek tűnő idő, amíg a nyaklánc odaér – remélhetőleg – boldog gazdájához, aki pár sorban visszajelzést küld tetszéséről/nem tetszéséről. Mert nincs fontosabb egy kézműves számára, mint a tudat, hogy valami olyat sikerült alkotnia, amivel másoknak örömet okozott. 🙂