Black Friday története

Amerikában a Hálaadás ünnepét követő pénteket Black Friday-nek, azaz Fekete pénteknek hívják, de manapság már szinte az egész világot behálózta ez az esemény.

Az emberek ilyenkor megrohamozzák a boltokat, és kínosan olcsón szerzik be a karácsonyi ajándéknak valót. Az üzletek és webáruházak legendás akciókkal és kedvezményekkel várják a vásárlókat, ám a Fekete péntek elnevezésnek ennél sokkal mélyebb gyökerei vannak.

A Black Friday elnevezés eredete:

Az elnevezést először 1869-ben, az Egyesült Államokban használták a pénzügyi válság idején. Egészen pontosan 1869. szeptember 24-én született meg a kifejezés, amikor az aranypiacot néhány nagyobb pénzpiaci szereplő szorongatta meg. A válság egy pénteki napon tetőzött, ezért alakult ki a Black Friday név.

the-price-of-gold-denominated-in-convertible-currency-and-profitable-stock-exchange

Egy másik történet szerint egy eladó, bizonyos Laurence H. Black emlékére nevezték Black Friday-nak ezt a napot, aki ezen a napon infarktusban halt meg, és ő volt az Osberger Department Store egyik nagyon elhivatott eladója. Az áruház igazgatósága úgy döntött, hogy fekete ruhát fog viselni az egész üzlet Black emlékére minden évben. Ez a hagyomány állítólag több New York-beli üzletben elterjedt.

Egyes források szerint valójában a könyvelés során használt kifejezésről van szó. A számviteli könyvekben a nyereséges napokat feketével jelölték, a veszteségeket pedig pirossal. Ez a péntek mindig nyereséges volt, ezért fekete pénteknek hívták.

359xNxdreamstime_xs_18254801.jpg.pagespeed.ic.yGYa4RmMxR

Később, 1961-ben a philadelphiai rendőrség nevezte így a hálaadást követő pénteket, azokra a hatalmas forgalmi dugókra utalva, amelyek ezen a napon keserítették meg az életüket.

1966-ban egy PR szakember próbálta meg összefogni Philadelphia kereskedőit, hogy a forgalmi dugók helyett a karácsonyi bevásárlás kezdetéről szóljon ez a nap. A kezdeményezés olyan jól sikerült, hogy 1975 után szinte egész Amerikában használták, és már senki nem emlékezett az eredeti, negatív jelentésre.

Az utakon ugyan még mindig hatalmas volt a forgalom, de az üzletek is megteltek vásárlókkal. Ezzel hivatalosan is a karácsonyi bevásárlás első napja lett ez a novemberi péntek.

traffic_jam

A boltokban az évek folyamán megszokottá vált a normális időn túli nyitvatartás, sokan már a kora reggeli óráktól késő estig várták a vásárlókat. Az utóbbi években már az is teljesen megszokott, ha a nap 24 órájában nyitva tartanak a boltok, és sokan olyan mértékű kedvezményekkel várták a vásárlókat hogy nyitás előtt, és gyakorlatilag a nyitvatartás alatt folyamatosan hosszú tömött sorokban álltak a vásárlók a bolt bejárata és a kassza előtt.

heres-a-complete-list-of-black-friday-store-hours

A nagy tömeg azonban sokakat taszít, ugyanis gyakran előfordul, hogy a vásárlók komoly sérüléseket szenvednek el a nagy tumultusban, sőt nem egyszer már haláleset is előfordult. Az utóbbi néhány évben erre remek megoldás jelent az online vásárlás, ahol a webáruházak talán még nagyobb kedvezményekkel várják Fekete Péntek, avagy Black Friday alakalmából az online vásárlókat.

Black-Friday

Black Friday napjn hozzám is érdemes lesz benézni, kihagyhatatlan akciókkal várlak Titeket.