6+1 érv a makramé ékszerek mellett

Manapság egyre népszerűbbek a kézműves termékek, különösen az egyedi, kézzel készített ékszerek. Biztos vagyok abban, hogy ha átböngészném ékszeres ládikádat, Nálad is találnék egy-egy fából, textilből, vagy éppen bőrből készült csodát.

Igen, csodát! Hiszen minden egyes, valóban kézzel készített ékszer egy igazi csoda!

De mitől kézműves a kézműves?

Annyiszor halljuk ezt a szót, mégis mindenkinek más jut eszébe arról, mi is lehet a valódi jelentése.

A Magyar Kézművesipar-történeti Egyesület a következőképp definiálta a kézműves terméket:

 „Kézművességnek nevezzük az emberi erővel és kézi szerszámaival – a természetes eredetű alapanyagokon – végzett forma-átalakító tevékenységet, és kézműves-terméknek az így létrehozott termékeket.”

Oké, nézzük csak ezt emberi nyelvre lefordítva: az emberi kéz és a kézi szerszámok által előállított termék. Vagyis a gyártósoron előállított termékek biztosan nem lehetnek kézműves termékek. A kézművesség ezen túlmenően nem más, mint a hagyományok ápolása, fenntartása, a népi mívesség, a népművészet, a kézi gyártás tisztelete.

A makramé, mint kézműves technika

Hogy mitől különlegesebb a makramé, mint bármely más kézműves technika? Nyilvánvaló, hogy egy-egy termék kiválasztásánál, megvásárlásánál elsősorban a szemünkre hagyatkozunk. Ha nem tetszik, nem veszem meg. Ennyire egyszerű.

Azonban ha valaki valóban kézműves termékhez szeretne jutni, akkor más fontos tényezők is felmerülhetnek a választás során.

Vegyük például a hagyományok, a régi mesterségek tiszteletét. Ebben a kérdéskörben azt hiszem, bátran kijelenthetjük, a makramé nem maradhat alul. Gondoljunk csak arra, hogy a makramé eredete egészen a 13. századig nyúlik vissza. Történetéről bővebben itt olvashatsz. Az idők során újra és újra fellángolt a makramé termékek iránti kereslet és a csomózás iránti, kreatív lelkületű emberek rajongása.

A makramé, mint ékszer

Pár éve még én sem gondoltam volna, de a makramé technikával készíthető ékszerek száma egyenesen a végtelenbe tart. A különböző formáknak, méreteknek, színeknek, és mindezek kombinációinak csak az emberi kreativitás szabhat határt.


De nézzük is sorban, hogy miért is érdemes a makramé ékszert választani egy más technikával készült darab helyett:

1. Könnyű

Rengeteg olyan levelet kapok, amelyben a honlapomra látogatók megírják aggályaikat azzal kapcsolatban, hogy a nagyobb méretű ékszerek viselése nem válik-e kellemetlenné, nem húzza-e a fület egy-egy feltűnőbb fülbevaló.

Nos, a válasz egyértelműen NEM!

Hogy miért? Mert a makramé ékszerek alapanyaga mindig valamilyen fonal. Lehet ez akár kenderzsineg, akár poliészter szál, akár viaszolt pamut zsinór, a lényeg, hogy bármelyiket is használjuk, a végén egy pehelykönnyű terméket kapunk.

„Jó-jó persze, hiszem, ha látom” – gondolhatod most! Hát tessék, bebizonyítom Neked!

Fogtam kedvenc Arwen fülbevalómat, és ráhelyeztem egy konyhai mérlegre. Természetesen grammban mér, a pontosság kedvéért. Az eredmény: 3 gramm!!! Ugye, hogy tényleg pehelykönnyű?!IMG_1970

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én képes voltam több tucat fülbevalót megvásárolni. Imádom, hogy mindennap valami más lóg a fülemben, ami tükrözi az aznapi hangulatomat, vagy egyszerűen csak passzol az aktuális outfithez.

A saját készítésű ékszereim előtt nem is tudatosult bennem igazán, hogy mennyire nehezek is a fémből készült fülbevalók. Aztán nemrégiben – kb. 3 év kihagyás után – a kezem ügyébe akadt egykori kedvenc fülönfüggőm. Azonnal meg is kerestem a hozzá illő felsőt (ne mondd, hogy Te mindig a ruhához választasz ékszert, és nem fordítva!), és már indultam is munkába. Nem telt el 1 óra, és már éreztem is a súlyát. Zavart. Délre már meg is szabadultam tőle, és előkerestem a táskámból a „biztos-ami-biztos-elrakom-ezt-is” makramé fülbevalómat.

Tehát, egy szó mint száz, a makramé ékszer könnyű. Könnyebb, mint gondolnád.

2. Kényelmes

Természetesen kényelmes azért, mert könnyű. De más okai is vannak, amiket szintén az alapanyagban kell keresgélni. Minden egyes ékszer valamilyen puha, ám tartós fonalból készül. Ráadásul a karkötők és nyakláncok felveszik a test formáját, így még véletlenül sem tud belevágni a bőrödbe.

A látványos, feltűnő karkötőkről sokaknak a szegecses, éles fém alkatrészekkel ellátott darabok jutnak az eszébe. Ezek egy idő után kényelmetlenek, és lépten-nyomon beleakadnak valamibe. Ráadásul még arról nem is beszéltünk, hogy a nyári hőségben a fém ékszerek átforrósodnak, a bőrödből pedig pirítóst csinálnak egy perc alatt.

Te melyiket választanád, ha egy feltűnő, ám mégis kényelmes és nőies ékszert szeretnél? 😉     SzegecsIMG_5553

3. Állítható méretű

A legtöbb ékszernél a gyártók/készítők nem veszik figyelembe azt, hogy különbözőek vagyunk, ezért különböző a nyak- vagy éppen a csuklóméretünk is. Nem mindegy, hogy egy 15 éves, vékony testalkatú lány, vagy egy 35 éves molett hölgy vásárolja meg az adott karkötőt, nyakláncot.

Ahhoz, hogy a kiválasztott darab mindenkin egyformán szépen mutasson, fontos, hogy pontosan be tudjuk állítani a saját méretünkben.

Némi mozgásteret engednek a lánchosszabbítóval ellátott ékszerek. Webáruházamban is találhatsz ezzel a típussal készített karkötőt, nyakláncot, ám ha valami igazán testhezállót keresel, akkor a csúszózárral készült termékeket ajánlom.

Mi a csúszózár lényege? Csupán annyi, hogy például a nyakláncot felvéve Te magad állíthatod be, hogy milyen hosszúságban szeretnéd viselni. Vagy egy choker nyaklánc esetében meghatározhatod, hogy melyik az a pont, amikor már szépen simul a nyakadra, de még nem érzed úgy, hogy rögvest megfulladsz tőle.

Ugyanez a helyzet a karkötőkkel is. Annyi különbséggel, hogy itt a megfelelő méret megtalálása egyben azt is jelenti, hogy a karkötő biztosan nem fog elmozdulni, nem fog elállni, így nem is akadsz el benne sehol.

A csúszózár ezen kívül a fémallergiások legnagyobb barátja is. Ez a csomózási módszer garantálja ugyanis, hogy fém alkatrészek használata nélkül is szép, mutatós ékszereket készíthessek, leendő tulajdonosaik pedig a kellemetlen tünetek nélkül is bátran viselhessék őket.

IMG_6034

4. Tartós színek

Nyugi, most nem egy új hajfesték reklámját olvasod! Bizony, a divatékszereknek is lehetnek tartós, élénk színei.

Már az alapanyag kiválasztásánál fontos a jó minőségű fonalak megtalálása. Nekem leginkább a viaszos pamut szál és a poliészter zsinór vált be. Ez a két típus garantálja, hogy évek múltán is ugyanolyan színű ékszert lássak viszont, mint amilyen újkorában volt.

Amiért igazán szeretek makramé ékszereket készíteni, az az, hogy ellentétben fém társaikkal, ezek a termékek nem feketednek meg alig néhány nap elteltével. A fém ékszerek tisztítása ráadásul nem egyszerű feladat. Vannak ugyan különböző trükkök, amelyekkel állítólag megszüntethetők az elszíneződés nyomai, azonban én eddig még igazán hatásos módszerrel nem találkoztam.

A speciális fonalakkal készített kiegészítőknél erre nincs is szükség. Hosszú-hosszú évek múlva is megtartják élénk színeiket. Természetesen a por, vagy az izzadság nyomot hagyhat rajtuk, de ekkor sincs ok pánikra. Elő a szappannal, egy kis óvatos dörzsi, és kedvenc ékszerünk újra tisztán áll szolgálatunkra.

IMG_6380

5. Foltmentes bőr

Oké-oké! Nem színeződnek el. De mi a helyzet a bőrön hagyott kellemetlen fekete és zöld foltokkal?

Biztosan veled is előfordult már, hogy a nagy melegben egész nap hordott bizsu ékszered tetoválásszerűen megjelent a bőrödön is. Nagyon kellemetlen tud lenni, főleg, ha más is kiszúrja ezt.

A makramé ékszerek esetében szerencsére ilyennel nem fogunk találkozni.

Mivel a legtöbb karkötő, nyaklánc és óra nem, vagy csak alig tartalmaz fém alkatrészt, nincs semmi, ami nyomot hagyhatna a bőrön.

6. Különleges formák, minták

Miért is ragadtam le a makraménál, mikor annyi más kézműves technikát is választhattam volna? Mert a formák és minták világa olyan nagy, hogy egyszerűen nem lehet kifogyni az ötletekből.

Korábban ámulva nézegettem más kézművesek termékeit, elmerültem a színek sokaságában… Aztán rájöttem, hogy ez az egyetlen, ami megragadott bennük.

Számos divatékszer-készítő árulja termékeit a kézműves piacon, azonban sokuknál a változatosság kimerül a színek különböző kombinációjának alkalmazásában, esetleg valami extra charm, fityegő használatában.

Náluk elsősorban az alapanyag szab határt. Ha valaki, teszem azt fa karikákkal dolgozik, akkor maximum a méret az, ami változik. Ha valaki olyan anyagot választ, amit nehéz megmunkálni, akkor a formák tekintetében csak néhány különböző alakú terméket tud készíteni. Egy üveglencsével készült ékszer esetében is megvannak az adott formai korlátok, amelyeken belül kell maradni.

Szerencsére egyre többen vagyunk azonban, akik ennél többre vágyunk. Keresünk valami pluszt, ahol megmutathatjuk kreativitásunkat.

A makramé ékszerek – mint már többször is említettem – különféle fonalak csomózásával készül. Mindössze ennyi a korlátozás – fonalak felhasználása (készülhetnek egyébként drótból is, de ebbe most inkább nem kezdek bele 😉 ). A formavilág, a mintázat kialakítása már a készítőn múlik.

Ugyanaz az alapanyag, és mégis számtalan újabb és újabb forma. Ez az, ami a változatosságot, és ezáltal a Te érdeklődésedet vásárlóként fenntartja.

IMG_1682IMG_5400IMG_4077

6+1. Egyedi kérések

Akárhányszor meglátok egy ékszert, elképzelem, hogy milyen lenne viselni, melyik ruhámhoz passzolna. Aztán ahogy tovább merengek, előjönnek azok az érzések, hogy de jó lenne, ha nem kék lenne, hanem zöld; milyen jó lenne, ha egy kicsit hosszabb lenne; ehhez a fülbevalóhoz jól jönne egy karkötő is.

Szerencsére úgy tapasztaltam, hogy ezek a kérdések nemcsak engem foglalkoztatnak. Rengeteg olyan megkeresést kapok, amelyek egyedi elképzelésekről, kívánságokról szólnak.

Hogy csak néhány példát említsek:

  • egy hölgy megkeresett azzal, hogy pajzsmirigy műtétjét egy csúnya seb igazolja, amellyel még hosszú hónapokig kénytelen együtt élni. Olyan nyakláncot kért tőlem, amely eltakarja a sebet, mégis kényelmes és mutatós, bármilyen ruhához fel tudja venni. Két nyakláncot készítettem neki:

IMG_4820IMG_4815

  • aztán egy másik hölgynek megtetszett zöld, leveles nyakláncom, de valahogy mégsem volt számára az igazi. Egy kicsit alakítottam a mintán, és magán a formán is, hogy megtaláljam a neki passzoló ékszert:

IMG_2408

  • egy harmadik vásárló a baglyos fülbevalója mellé szeretett volna egy karkötőt is. Ez egy kis fejtörést okozott ugyan, hogy hogyan is tudnám szépen, igényesen megvalósítani, de a baglyos karkötők népszerűsége igazolja, hogy sikerült.

IMG_6321

Szóval, Lányok, Fiúk! Hajrá! Bombázzatok nyugodtan ötleteitekkel, kéréseitekkel, én állok elébe! 😉

Ha tetszett ez a kis összefoglaló, oszd meg barátaiddal is, hogy ők is megismerhessék a makramé ékszerek előnyeit!