Hogyan tisztítsuk makramé ékszereinket, tárgyainkat?

Mint minden más használati tárgyat, a makramé ékszereket, kiegészítőket és dekorációs tárgyakat is szükséges időnként megtisztítani. A megfelelő módszer elsajátítása nem olyan nehéz feladat, de fontos pár alapvető szabály betartása annak érdekében, hogy ne tegyünk kárt kedvenc makraméinkban. Íme néhány egyszerű és praktikus megoldás az ékszerek és dekorációk ápolására, a szennyeződések eltávolítására és ragyogóvá, újszerűvé tételére. 

Makramé dolgaink tisztítása esetén csak egy portörlőre, egy kis folyékony mosószerre, kézmeleg vízre, pamut törölközőre és egy fogkefére van szükségünk (nem, most nem mosunk fogat! ;)).

Dekorációs tárgyaknál az első és legfontosabb lépés, hogy alaposan távolítsuk el a port a felületről egy portörlő segítségével. A legtöbb dekoráció esetében ez elegendő is a tisztításhoz, azonban ha felületük elszíneződött, érdemes egy kis mosásnak is alávetni, csakúgy mint az ékszerek esetében. 

Egy kis tálkát töltsünk meg kézmeleg vízzel, öntsünk hozzá kis mennyiségű, enyhe folyékony mosószert. Fogjuk meg makramé ékszerünket, dekorációnkat és óvatosan fésüljük át a tisztítószeres vízzel, egy puha sörtéjű fogkefe segítségével. Figyeljünk arra, hogy a fogkefét óvatosan nyomjuk rá a felületre, különben a csomók megsérülhetnek. Nagyobb méretű tárgyak esetén a makramét tegyük a tisztítószeres vízbe, rövid ideig áztassuk – szükség esetén a foltot enyhén dörzsöljük meg. 

Ezt követően a makramét alaposan öblítsük át folyóvíznél, hogy minden mosószert eltávolítsunk a felületről, majd tegyük egy tiszta pamut törölközőre, kissé nyomkodjuk meg, hogy felitassuk a nedvességet, majd hagyjuk teljesen megszáradni! 

Pamut fonallal készített makraménál szükség lehet egy kis utóigazításra is, főként ha például egy kifésült levélkéről beszélünk. Egy sűrű fogú fésűre, vagy kefére lesz ehhez szükségünk. Óvatosan, éppen csak a felületet érintve fésüljük ki a szálakat, majd egy olló segítségével igazítsuk formára – amennyiben néhány kósza szál kikandikálna a többiek közül.

A szálak rögzítéséhez használhatunk ruhakeményítőt, vagy ragasztó sprayt (én utóbbit használom a termékek készítése során). Kb. 20-30 cm távolságról fújjuk be a szálakat, majd hagyjuk megszáradni. Amíg még egy picit ragad a felület, óvatosan eligazgathatjuk a szálakat, egy kis zsírpapír segítségével nyomkodjuk meg kissé, hogy minden szál a helyére kerüljön.

Ezzel készen is vagyunk. Makraméink újra régi pompájukban ragyognak. 🙂